Kouluviikko on puolivälissä ja asiat hyvin – toisiin vaihtareihin on super helppo tutustua ja osaan chileläisistä myös. Koulussa en ole joutunut paljon takapuoltani tai aivojani kuluttamaan, mutta sehän ei ainakaan toistaiseksi haittaa! Maanantain tunnit oli nimittäin peruttu, koska opettajilla oli kokous, tiistain kolmesta tunnista yhdeltä myöhästyin melkolailla kokonaan, koska menin ensin väärälle puolen kaupunkia, ja tänään keskiviikkona ensimmäisen tunnin jälkeen alkoi opiskelijoiden lakko sekä protestimarssi Viñassa.

Täällä opiskelijat taitavat hyvinkin olla kansan poliittisesti aktiivisin osa, johtuen paljolti koulutuksen kalleudesta ja huonosta laadusta. Viime vuonna moni valtion yliopistoista (on olemassa myös yksityisiä) oli monta kuukautta lakossa, yliopistojen rakennukset vallattuina, ja opiskelijoista osa asui yötä päivää koululla. Juttelin tänään teemasta aika monen eri chileläisen kanssa, ja kuulemma tapahtuu paljon muunkinlaista aktiviteettia asioiden muuttamiseksi kuin marssiminen. Esimerkiksi flashmobeja on tehty, aktiviteettaja lapsille vapaaehtoistyönä, joiden lomassa vanhemmille jaetaan tietoa opiskelijoiden tilanteesta, jne. Mutta johtavat elimet eivät suurestikaan anna vastinetta kaikelle tälle. Ainakin opiskelijoiden näkökulmasta asiaan vaikuttaa paljon valtaapitävien suuret mahdollisuudet muunnella konflikteista annettua kuvaa mediassa. Esimerkiksi nykyinen presidentti Sebastian Piñera omisti vielä muutama vuosi sitten yhden Chilen suurimmista televisiokanavista (Chilevisión).

Ja mikä sitten on huonosti? Ensinnäkin lukukausimaksut ovat aika hurjia (randomilla katsoin netistä esimerkiksi: arkitehtuuria Santiago de Chilen yliopistossa maksaa vuosittain lähes 3000 euroissa). Toisekseen koko koulutussysteemi ala-asteesta lähtien luo paljon eriarvoisuutta erityisesti köyhien ja rikkaiden välille. Valtion kouluissa, joissa lukukausimaksu on pienempi, opetuksen taso on todella heikko, kun taas yksityisissä – kalliimmissa – kouluissa on laadukkaampaa opetusta. Useampi kuin yksi ihminen on jo kertonut mulle näin: ” Jos olet ala-asteella valtion koulun oppilas, on lähes mahdotonta, että pääsisit yliopistoon myöhemmin”. Toisaalta esimerkiksi valtion tuet opiskelijoille vahvistavat erilaisia lähtökohtia opiskelumenestyksen suhteen: tukia voi saada vaikkapa hyvien arvosanojen perusteella, eikä niitä jaeta ollenkaan kaikille. Ja yhdelle ihmiselle voi hyvin päätyä monta eri tukirahaa samalla kun toiselle ei yhtään.

Siinä siis palopuhetta tämänpäiväisen marssin innostamana. Marssi muutenkin oli aika innostava, olin nimittäin joukoissa mukana! Koko kävelymatkan, ehkä siis noin kolmen tunnin ajan, kaikki sujui rauhallisesti, me opiskelijat marssittiin hyvällä yhteishengellä, tunnuslauluja huutaen, ja kadunvarsilla oli uteliaita katselijoita sekä kannustusjoukkoja. Ja poliiseja. Mulle kerrottiin kuitenkin jo etukäteen, että sitten kun päästään marssin päätöspaikkaan, tulee hämminkiä – kuulemma se on jonkinlainen normi, että sitten porukka alkaa esimerkiksi heittelemään kiviä ja poliisit vastaavat vedellä, kyynelkaasulla, pampuilla…

Sovin muutaman chileläisen tytön kanssa, että lähdetään paikalta ennen kuin näin käy, mutta ehdin nähdä miten liikennevalopylväs rikottiin heiluttamalla ja miten kulman takana tapahtui jotain ja porukka lähti juoksemaan eri suuntiin. Hui! Tuntuu, että opiskelijoiden ja poliisien välillä on meneillään pahemmanlaatuinen noidankehä – molemmat puolet ärsyttävät toisiaan mahdollisimman paljon, ja vihaa syntyy ja kasvaa.

Nyt lähden illallistamaan yhden vaihtaritutun ja sen kavereitten kanssa, myöhemmin laittelen kuvia tuolta marssilta ja kirjottelen muista kuulumisista!

Tässä vielä kuva hisseistä, jotka nousevat yhtä sun toista kukkulaa ylös:

Terveisin:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s